Kuntavaalit 2025

Kuntavaalit ovat jälleen käsillä ja taas haetaan päättäjiä päättämään kunnan asioista seuraavat neljä vuotta. Samalla käydään nyt aluevaalit, joissa taas haetaan päättäjiä hyvinvointialueelle päättämään sosiaali-terveys- ja pelastuspalveluista. Edellisissä kuntavaaleissa nämä olivat vielä kunnan järjestämiä palveluita. Nyt emme kunnassa enää päätä näistä, mutta tottakai saumaton ja jatkuva yhteistyö ja hyvä keskusteluyhteys näissä asioissa hyvinvointialueen kanssa on äärimmäisen tärkeää.

Edelliset kuntavaalit olivat itselleni ensimmäinen kosketus kunnalliseen päätöksentekoon. "Kunnat erilaistuvat, mutta ratkaisun avaimet haasteisiin löytyvät kunnilta itseltään. Ratkaisuja tekemään tarvitaan osaavia ja sitoutuneita kuntapäättäjiä (Kuntaliitto)." Paikallispolitiikka on juuri sitä, missä päätämme kuntamme arjesta, hyvinvoinnista, palveluista ja elinvoimasta. Nämä tulevat varmasti vaatimaan tulevaisuudessa rohkeitakin päätöksiä, etenkin tässä taloudellisessa tilanteessa, mikä koettelee monia kuntia ja kaupunkeja. Päätöksenteko on kuitenkin yhteistyötä ja kompromisseja. Yksin emme päätä asioista.  Kun viimeksi tuli pyyntö lähteä mukaan paikallispolitiikkaan ja kuntavaaliehdokkaaksi, tartuin tilaisuuteen. Olin jo aiemmin pohtinut, että jossain vaiheessa haluaisin siihen lähteä mukaan - nyt se tilaisuus vain tuli hieman aiemmin kuin olin ajatellut. Katunut en ole päivääkään. Haluaisin olla jatkossakin mukana vastuullisena ja sitoutuneena valtuutettuna tekemässä työtä sen eteen, että Masku olisi tulevaisuudessakin elinvoimainen ja hyvinvoiva kunta asua ja elää kaikille iästä riippumatta.  

NÄIHIN ASIOIHIN OLEN TYYTYVÄINEN TÄLLÄ HETKELLÄ:

Meillä on aivan valtavan laadukkaat varhaiskasvatus- ja opetuspalvelut! Henkilökunta on osaavaa ja ammattitaitoista, koulutettua. Lapset viihtyvät ja saavat tarvitsemaansa tukea. Myös esimerkiksi varhaiskasvatuksen asiakastyytyväisyyskyselyn tuoreet tulokset olivat erinomaiset! Taloudellinen tilanne on valitettavasti vaatinut kuitenkin löytämään erilaisia sopeuttamisratkaisuja myös näistä palveluista. Tämä ei tarkoita, etteikö näitä palveluita haluttaisi edelleen tuottaa kuitenkin laadukkaasti lasten hyvinvointi edellä! Se tehdään parhaalla mahdollisella tavalla sillä budjetilla joka käytössä on. Lapset eivät jää ilman hoitoa, opetusta saati tukea.  Meillä on ollut jopa ruhtinaallisetkin resurssit käytössä verrattuna moneen muuhun kuntaan. Olen kuitenkin myös sitä mieltä, että nyt jo tehdyt sopeuttamistoimet varhaiskasvatukseen sekä opetukseen ovat riittäviä eikä näistä palveluista voida tällä hetkellä enempää sopeuttaa. Tulevaisuus näyttää, mitä tapahtuu jatkossa, esimerkiksi kunnan lapsiluvulle, joka on tällä hetkellä laskusuuntainen. Luokkakoot tulisi pystyä pitämään maltillisina ja oppimisen edellytysten tulisi pysyä kiitettävinä. Nämä palvelut ovat niin tärkeitä, että niistä tulee huolehtia jatkossakin ja talouden parantuessa ensisijaisesti lisätä resurssia näihin palveluihin. Vanhempien vastuuta kasvatuksesta tai oppilaan omaa vastuuta oppimisesta ei myöskään pidä unohtaa, vaan korostaa ja tukea. 

Hyvinvointipalvelut järjestävät paljon monipuolista ohjelmaa vauvasta vaariin. Keväisin ja syksyisin ilmestyvästä hyvinvointipalvelujen lehtisestä käy ilmi todella monipuolinen tarjonta. Hyvinvointipalvelut huolehtivat kunnan kirjasto, liikunta-, nuoriso- ja kulttuuritoiminnasta. Harrastamisen Maskun mallin kautta järjestetään lisäksi paljon erilaista maksutonta toimintaa lapsille koulupäivän yhteyteen kaikissa Maskun peruskouluissa - tavoitteena on tukea lasten ja nuorten hyvinvointia ja harrastamista. Tämä malli käynnistyi vuonna 2021 ja jatkuu edelleen - tästä hienosta mallista on ehdottomasti pidettävä kiinni jatkossakin! Maskussa toimii myös paljon erilaisia aktiivisia yhdistyksiä, joita kunta tukee eri tavoin - rahallisten avustusten lisäksi järjestetään mm. yhdistysiltoja kuusi kertaa vuodessa ja tämän lisäksi on vielä erillinen yhdistysneuvola, jossa yhdistyksiä autetaan ja neuvotaan erilaisissa asioissa.

Luonto! Maskussa on paljon erilaista luontoa monipuolisesti. Ulkoilumahdollisuudet näissä luontokohteissa ovat ihanat! On laavuja, metsäreittejä, merenrantaa, hiekkarantaa jne. Voit valita minkä vaan mikä milloinkin sopii omaan fiilikseen!

NÄITÄ ASIOITA KEHITTÄISIN:

Vaikka varhaiskasvatus- ja opetuspalvelut ovatkin pääasiassa laadukkaat ja suurin osa on näihin tyytyväisiä, näen parantamisen varaa muutamassa asiassa. Kodin ja koulun yhteistyön tulisi olla parempaa.  Tämä olisi sekä oppilaan ja perheen että koulun etu. Lisää aktiivista kuuntelemista, huomioimista ja palautteen antamista puolin ja toisin. Ei varmasti helpointa, mutta kunnan opetussuunnitelmassakin mainitaan useammassa kohdassa kodin ja koulun yhteistyö ja sen tärkeys. Tähän olisi syytä paneutua paremmin. Koulun tulisi myös pystyä ottamaan rakentavaa palautetta vastaan ilman puolustuskannalle nousemista.  Myös lasten ja perheen äänen kuulemista ja osallistamista toivoisin enemmän. Kouluruuan laatua pitäisi myös parantaa - sitä tulee olla riittävästi ja sen tulisi olla ravitsevaa ja maukasta, jotta lapset sitä kouluissa söisivät. Lapsia tulisi osallistaa vielä enemmän ruokalistan suunnitteluun ja kuulla heidän toiveita, ajatuksia ja mielipiteitä ruuan suhteen. Miksi kysyä lapsilta, jos vastauksilla ei ole merkitystä tai vaikutusta mihinkään?  Masku käyttää tällä hetkellä suhteessa enemmän rahaa kouluruokaan kuin muut kunnat, mutta omasta mielestäni tämä ei kyllä valitettavasti laadussa näy millään tavalla. Lisäksi kannatan ehdottomasti kännykkäkieltoa kouluihin. Onneksi tähän ollaan saamassa tukea ja työkaluja ihan laista, joka tulee voimaan elokuussa 2025. Kännykät eivät niinkään ole ongelma ala-asteilla tällä hetkellä, kuin yläasteella. Koulussa tulee keskittyä opiskeluun ja kavereiden kanssa olemiseen - sosiaaliset taidot ovat myös heikentyneet nykyisen digikulttuurin vuoksi eikä enää osata välttämättä olla kasvotusten ihmisten kanssa vaan kanssakäyminen tapahtuu pääasiassa kännyköiden tai netin kautta.

Joukkoliikenne. Fölin hylkääminen oli todella huono päätös! Tällöin kirjattiin kuitenkin tavoitteeksi joukkoliikenteen kehittäminen. Mitään kehitystä joukkoliikenteelle ei ole tapahtunut, päinvastoin. Joukkoliikenteen kehittäminen mahdollistaisi paremmat kulkumahdollisuudet opiskelijoille, autottomille, vanhuksille, työntekijöille - ihan kaikille. Tällä hetkellä ilman omaa autoa on lähes mahdotonta asua Maskussa. Joukkoliikenteen kehittäminen mahdollistaisi myös paremmin työvoiman siirtymisen Maskuun Maskussa toimivien yritysten hyödyksi ja lisäisi siten myös työllisyyttä.  Haluammehan jatkossakin, että yritykset löytävät Maskun ja rakentavat toimitiloja tänne. Työntekijät ovat kuitenkin yritysten toimintaedellytys.

Erilaiset asumisratkaisut etenkin vanhenevalle väestölle ja opiskelijoille ovat huonot. Kerrostaloasumista tarvittaisiin kipeästi lisää. Kun et enää halua tai pysty asumaan omakotitalossa, on muutettava pois Maskusta kerrostaloasumisen perässä. Naantali, Raisio ja Turku ovat tässä suurimmat voittajat.  Lähtökohtaisesti kaikki eivät edes halua välttämättä asua lainkaan omakotitalossa, tai edes rivitalossa , mutta silti haluavat asua vaikka omaisten/sukulaisten lähellä Maskussa. Kunnan tehtävä olisi luoda suotuisat edellytykset , jotka kannustavat yksityisiä toimijoita rakentamaan kerrostaloja sekä ylläpitää aktiivista keskustelua rakennuttajien kanssa. Myös palveluasumista olisi mukava saada kuntaan lisää iäkkäämpää väestöä varten - tästäkin kannattaa Varhan sekä yksityisten toimijoiden kanssa käydä aktiivisesti keskusteluja ja ylläpitää Maskun halukkuutta tähänkin palvelumuotoon.

Liikuntapaikkojen hoito ja talviurheilumahdollisuudet. Osittainhan meillä on mahtavat liikuntamahdollisuudet, mutta esimerkiksi talvisin ympäristökunnissa on heti puitteiden mahdollistaessa laitettu kuntoon niin luistelu- kuin hiihtomahdollisuudet. Hyvänä esimerkkinä Mynämäki - aivan mahtavasti hoidetut ladut ja luistelupaikat HETI kun tullut lunta ja edes vähän pakkasta. Näitä hoidetaan ja tehdään myös viikonloppuisin. Maskussa kunnan hoitamia luistelupaikkoja ei saatu kuntoon juuri lainkaan tällä kaudella - esimerkiksi Piuhalla kyläyhdistys hoitaa kiitettävästi Piuhan kenttää ja Seikelässä on myös yksityisten toimijoiden aktiivisuuden ansiosta kenttä luistelukunnossa lähes aina kun puitteet sen mahdollistavat - vaikka vain muutamaksi päiväksi olisi pakkasjaksoa luvattu. Tästä suuri kiitos heille!

Yleisurheilupuitteet etenkin kesäisin ovat varsin ankeat. Meillä on kuitenkin aktiivinen yleisurheiluseura Maskun Kataja, jossa harrastajamäärät ovat nousseet viime vuosina kiitettävästi. Lisäksi urheilijat ovat myös menestyneet oikein mukavasti! Olisi mahtavaa saada yleisurheilulle sen ansaitsemat puitteet. Tämä on ymmärrettävästi kustannuskysymys, mutta edes Maskutalolla olevan  pituus- ja korkeushyppypaikan saattaminen turvalliseksi ja kunnolliseksi olisi hyvä alku. Lisäksi kunnan olisi hyvä jatkossa, yhteistyössä seurojen kanssa, pohtia mistä ja miten rahoitusta voisi anoa/hakea uuden yleisurheilukentän rakentamiseen. Kaavoituksessa sille on myös jo varattu paikka Kurittulan koulun ohesta. Kenttä palvelisi myös oppilaita ja kaikkia kuntalaisia, ei vain seuroja.

Lasten ja nuorten liian vähäisestä liikkumisesta on oltu valtakunnallisestikin huolissaan. Lisäksi Move- mittausten tulokset ovat laskeneet ja aiheuttaneet huolta - olisi siis äärimmäisen tärkeää, että kaikista liikuntapaikoista pidetään huolta, jotta sitä kautta mahdollistetaan turvalliset puitteet liikkumiselle. Kaikenlaisia liikuntamuotoja tulisi aktiivisesti tukea sekä tehdä yhteistyötä seurojen ja yhdistysten kanssa. Liikuttajia ei ole koskaan liikaa! Liikunta ihan kaikissa ikäryhmissä on lisäksi hyvää ennaltaehkäisevää, sosiaalista ja hyvinvointia lisäävää toimintaa!

Maskun Kokoomus

 "Tulevaisuudenuskoa, turvallisuutta ja vastuullista taloudenhoitoa elinvoimaisen ja hyvinvoivan kunnan rakentamiseksi"

Avataanpa tätä hieman.

Uskoa tulevaisuuteen tarvitsemme kaikki tällä hetkellä tässä maailmantilanteessa. Saamme jatkuvasti lukea tai kuulla pääasiassa kurjia ja huonoja uutisia. Jatkuva huonojen uutisten kuuleminen voi aiheuttaa ahdistusta ja väsymystä, vaikkei uutinen koskisi lähipiiriä vaan tapahtuu kauempana maailmalla. Ne vaikuttavat myös turvallisuuden tunteeseen. Tarvitsemme uskoa siihen, että kaikki järjestyy. Etenkin nuoret tarvitsevat uskoa valoisampaan ja parempaan tulevaisuuteen. Sosiaalinen media on omiaan lietsomaan pahaa oloa ja ahdistusta. Tarvitsemme enemmän hetkessä elämistä, arkisista asioista nauttimista ja kiitollisuutta kaikesta mikä meillä on hyvin. Kun tuomme esiin kaikki hyvät ja positiiviset asiat, se vahvistaa uskoamme yhteiseen hyvään ja muistuttaa meitä siitä, että maailmassa on yhä runsaasti arvokkaita ja vaalimisen arvoisia asioita. Enemmän positiivisuutta ja vähemmän valittamista - enemmän tekoja vaalimiemme asioiden ja arvojen eteen. Se luo myös yhteisöllisyyden tunnetta, kun ihmiset työskentelevät yhdessä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Näkisin mielelläni yhteisöllisemmän Maskun tulevaisuudessa!

Turvallisuus. Tämä pitää sisällään monia erilaisia tekijöitä - turvallinen ympäristö, turvalliset tiet, turvalliset tilat - kuten koulut, turvallisia aikuisia lasten ja nuorten ympärillä, turvallisia puitteita harrastaa jne. Turvallisuus on iso ja tärkeä kokonaisuus ja se tulee ottaa huomioon kaikessa. Turvallisuuteen kuuluvat myös erilaiset varautumistoimet. Varautumisen tarkoitus on, että kunta pystyy toimimaan mahdollisimman normaalisti myös häiriö- ja poikkeustilanteissa.

Vastuullinen taloudenhoito.  Vastuullinen taloudenhoito mahdollistaa kestävän kehityksen ja resurssien järkevän käytön. Taloustilanne on hankala niin kunnilla, hyvinvointialueilla kuin valtiollakin. Jotta kunta selviää sen lakisääteisistä tehtävistä, on tällä hetkellä pakko kiinnittää erityistä huomiota talouden hoitamiseen. Emme varmasti halua Maskusta kriisikuntaa.  Kriisikuntamenettelyyn joutuessaan kuntaa ohjaa valtionvarainministeriö.

Toivoisin myös kouluihin edelleen lisää talouskasvatusta - liian monelle tulee nykyään maksuhäiriömerkintöjä ja eletään pikavipeillä tms. Taloustaitojen, säästämisen ja sijoittamisen oppiminen ja ymmärtäminen jo nuorena voisi näitä ennaltaehkäistä ja opettaa vastuullista taloudenhoitoa. Nordealla on ainakin olemassa "Oman talouden eväät "- etätyöpajoja, jotka on suunnattu 1-4lk. ja 5-9lk. - " tavoitteena on opettaa nuoria hahmottamaan arjen kustannuksia, tunnistaa säästämisen hyödyt ja pohtia omaa rahan käyttöä." Kuulostaa erinomaiselta! Pitäisi oppia suhteuttamaan omat menot omiin tuloihin eikä elää jatkuvasti velaksi yli varojen. Tämän voisi sanoa koskevan niin yksilöä, kuntaa kuin valtiotakin - vain hieman eri mittakaavassa. 🙂

Kunta on yhtä elinvoimainen ja hyvinvoiva kuin sen asukkaat. Näin karkeasti sanottuna. Asukkaat tarvitsevat uskoa tulevaisuuteen, turvallisuutta sekä vastuullista taloudenhoitoa ollakseen hyvinvoivia ja elinvoimaisia ja pystyäkseen rakentamaan myös kunnastamme sellaisen. Yhdessä.